dilluns, 2 de juliol del 2012

Iogurt de soja amb fruita

Per fer aquests iogurts necessitarem una iogurtera. Nosaltres vam comprar la més econòmica que hi havia al súper, i ens va molt bé.

El iogurt es pot fer a base de ferments o amb un iogurt natural, i es pot fer servir tant llet com beguda de soja. A més, al iogurt se li poden afegir fruites per què quedin més saborosos i nutritius; nosaltres vam fer servir nectarines, que és la fruita que més teníem al fruiter.

Ingredients (8 iogurts):
  • 1 iogurt natural
  • 1 litre de beguda de soja (o llet)
  • 1 cullerada de sucre
  • 4 nectarines

Elaboració:

Primer s'ha de bullir la llet o beguda de soja en una cassoleta o cassó. La fruita també l'haurem de bullir, per eliminar els possibles bacteris que pugui contenir. Per això la pelarem i la tallarem a trossets petits, la posarem a un cassó amb una mica de sucre (amb la que ajudarem també a eliminar l'acidesa), i aigua. Quan hagi fet els primers símptomes de bullir la retirem, per què no caramel·litzi (no hem de fer pas melmelada).

Un cop bullida la llet o soja la deixem refredar una mica per no cremar-nos, però quan encara sigui calenta n'omplim els pots de iogurt sense omplir-los del tot (hem de deixar lloc per la fruita). Un cop plens afegim una mica de nectarina bullida a cada iogurt i tapem els pots.

Amb tots els pots plens i tancats, els col·loquem a la iogurtera, la tapem i la posem en marxa. Anotem l'hora ja que els haurem de revisar a les sis hores. Passat aquest temps haurien d'estar ja quallats, amb el que podrem llavors aturar la iogurtera. Com més temps els deixem anirà apareixent una capa de sèrum a sobre (força àcid, però ric en ferments làctics i vitamina B).

Un cop aturada la iogurtera i posar-los a la nevera per refredar-los (es poden deixar refredar una mica abans de posar-los en fred si es vol). Ja tenim postres saludables!

Notes:

Es pot substituir la nectarina per altres fruites. Si són àcides (maduixa, préssec, taronja, etc) podeu afegir-hi sucre al bullir-les per a treure'n l'acidesa. Una altra possibilitat és afegir-hi melmelada casolana, enlloc de fruita bullida (no deixa de ser el mateix, però amb més sucre, que farà els iogurts més dolços).

Si volem fer més iogurts podem deixar el iogurt del mig al natural, sense fruita, i així tindrem un iogurt natural per a tornar a fer el procés. De totes maneres és convenient fer servir un iogurt "nou" cada 3 o 4 cops.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada